Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

28. maj 1914, Løtzen (Gizycko)

< Forrige Næste >
Løtzen (Gizycko)
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Kære Forældre!

Ja det er jo lidt tidlig at skrive, men jeg er igen så heldig at være på vagt; men Feldveblen har vist gjort det af det gode, for ellers havde jeg kommen på vagt fra 1. til anden Pinsedag, og i dag har de haft en stram tjæneste, så den kneb jeg også udenom. Og nu har vi jo ingen tjæneste, før de kommer tilbage fra udlov igen. Og når man så har lidt i skabet og en skilling, kan vi jo også have det godt heroppe. Men det er alligevel sådan lidt tryk kende, når alle de andre kører hjem, og vi må blive her. Og jeg kommer til at lukke porten op for dem i nat, når de drager af, som Poulsen gjorde for mig i påsken.

Sidste Søndag skrev jeg at jeg ikke havde megen tid til at skri­ve, da vi havde besigtigung dagen efter; men jeg fik tid nok, da jeg slet ikke kom med til besigtigung. Det var om eftermiddagen, mens jeg havde alt færdig, kom komp.skriveren og sagde, at jeg skulde gå over på kammer og få de bedste Støvler og Tøj, da der var kommen Thelegrarn, at Kommanderende Generalen kom kl. 9 og for ham skulde der jo Dobbelpost, og mig og en Gefr. var bleven bestemt. Ja så kunde vi begynde at pudse igen, og da skulde vi forestilles for Majoren, om vi var gode nok, så det var en bøvl; men de hjalp mig jo alle, så det blev ikke så slemt. Ja til så­dan en lejlighed kan man få ordentlig Tøj, vi havde I Garnitur fra oven til neden. Og han boede inde i byen på hotel "Kejserhof som var pyntet med grønt fra oven til neden. Og vore Skilder­huse var næsten helt bedækket med Syrener og Bøgegrene, og der stod vi nu; men man skal passe grulig på, når man er to mand, for når en Officer kommer, skal vi jo præsentere bægge på en gang blot ved at se på hinanden; men det gik nu udmærket, og dem der havde lavet besigtigung hjemme havde det også gået godt, så de fik fri næste dag. Og nu har vi jo ikke videre nogen tjæneste før vi kommer til Arys. På Dobbelposten stod vi i helt hvide Bukser, så det tog sig godt ud. Jeg vil se, om jeg kan få et billede deraf, der var nemlig en fotograf, der fotograferede os. Nu er det bleven morgen, og alle udlovene er borte. De drog af sted med sang og klang, ja det er noget andet som når vi rykker ud midt om natten til natøvelse. Og så er der jo endda mange, som ikke har meget at komme hjem efter; men man kan da se, om det aldrig er så småt og fattigt, er hjemmet dog det bedste. En jeg holder meget af og kommer meget sammen med, er også på udlov og næmlig første gang i de to år, han ligger  nemlig andet år. Han er fra Berlin, og hans Far er død; men han vilde dog hjem nu, da rejsen var fri, sidste år havde han sparet pengene til hans mor, for hun skal ikke arbejde så hårdt mere, hun har slidt hårdt for os, og nu er vi to Sønner, der ligger Soldat, og vi kan nok tåle at leve lidt tarveligt i to år, så man kan da se, der findes også rigtig rettænkende mennesker blandt tys­kerne . Nu mere i morgen, det er snart for tidlig at sende det af.

 

31. maj 1914 Pinsemorgen

 

Nu er vi stået op og fået kaffe. Og vi er kun to mand på Stuen, de andre er alle til kirke. I går aftes blev de ud­taget, dem der skulde til kirke; men han ved jo nok Feldveblen hvem der har lyst at gå i kirke eller ej. Og vi andre kunde blive hjemme. I går aftes blev der også forespurgt hvem der vilde have udlov for natten mellem I og II pinse­dag, og de meldte dem alle, dem der var der, undtagen en Chafør på vor stue og mig, det kunde de da ikke forstå. Vi syntes vi kunde få nok i en eftermiddag fra 12 til 10 og i middag går vi hen og tager Poulsen med, og så tager vi tre os en Bøf, og en Cigar og så er vi vist bedre holden end dem, der drikker den skilling op, de har fået, hele natten i øl. Petersen kan vi ikke få med, da han flytter i dag, og i morgen tager de afsted til Arys, så de mærker ikke meget til Pinse.

 

I går fik jeg et brev fra P. Barsballe med 5 mark i, så jeg kan jo nok holde Pinse nu. Tak for brevet og Pakken med pengene i går. Jeg tænkte jo nok der kom en pakke, og jeg var cyklende ind i byen for Feldveblen, og da var1 jeg inde at spørge på Posthuset, og jeg kunde kende den blandt mange, da enhver jo gerne har sin måde at pakke på. Ja nu får I ikke mere denne gang. Vi har en rigtig god regn her i nat, så alting står så grønt og frisk i morgen. Og alting står helt udmærket heroppe, de har en vældig masse græs, og godt græs.

Nu mange Hilsener og en glædelig Pindse ønsker eder alle

eders Peter.

Vi   har   smagt   Tobakken.

Oprettet: 06-03-2011 16:40:28 | Rettet: 05-07-2014 20:12:11