Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

5. september 1914, Willenberg = Wielbark

< Forrige Næste >
Willenberg = Wielbark
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Kære Forældre!

Jeg er Gud ske lov sund og rask endnu og ved helt god Humør. Ja lille Mor jeg ved nok at det var din fødselsdag for tre dage siden; men i de sidste 14 dage har vi slet ingen postfor bindelse haft, alt har været afreven, og det er grunden til at jeg ikke har skreven. Men nu vil jeg ønske dig Hjertelig til Lykke lille Mor og ønske, at vi må fejre den sammen, når Gud lader mig komme hjem til Jer igen. Vi ligger ikke så lang fra Allenstein, hvor vi har ligget i en 5 dage, og der har været sådanne små Træfninger, men vor Armékor har taget 14.000 Russere til fange, og de bliver afført i dag til Allenstein, hvor vi går med, og hvor brevet skulde afsendes fra. Vi har taget en hel Russisk Bagadse med Vogne og Heste, og Levneds­midler. Ja I kan tro vi har set de russiske Officerskofferter efter, der var alt. Jeg har fået et par udmærkede Støvler, Skjorte og et par Underbukser. Vin var der også; men det tog Officererne, men jeg fik også en flaske af en Leutnant på Bat ti.buroet. Det er helt godt, men blot jeg har taget et el­ler to mundfulde, bliver jeg halvfuld, da jeg jo ikke er vant til Alkohol.

I det hele har vi haft tre Gefægte, jeg har været med i en, men den, jeg var med i, har jeg jo fortalt om i forrige brev. Hvad det nu skal blive til ved jeg ikke, den fjende, som vi havde for os, er delvis taget til fange, og resten er flygtet over grænsen, og vi ved ikke hvor den er nu. Men jeg kan sige eder I kære derhjemme, I kan takke Gud for, at det ikke er hjemme, at fjenden er. Alle byer hvor vi kommer hen er enten nedbrændte eller folk er flygtet derfra, og så har først Russen taget, hvad han har haft brug for, og så kommer vi bag efter, og der er jo også mange blandt os, som ikke rigtig be­tænker, at det har været et hyggelig Hjem, som nu her ligger omrodet. Møbler og alt Sølvtøj er i stykker slået, og alt ligger om mellem hverandre.

Alle os danskere, som er i vor Battl., er alle sunde og raske Poulsen har ellers flere gange været udsat for at blive skudt men de blev så vant til at høre kuglerne og se alt dette, at de mærker det ikke så meget som os, der går bagved. Ja I kan tro der er megen dårlighed at se i sådan en krig, og så er det jo endnu meget værre i frankrig eller i Slesien, hvor det rigtig går for sig i det store.

Men Gud ske lov at vi kan krybe om heroppe i denne Hjørne.

Men når man sådan i en stille Time sætter sig ene hen og tænker på sit kære Hjem, aa da kommer Tårerne frem, og man må længes, og man må bede Gud om fred, og om at han igen vil lade os komme hjem til alle de kære igen. Men kære forældre,

Gud har hjulpen mig så langt, og når vi beder ham om det, hjælper han os også nok resten af vejen. Ja nu må jeg slutte, da vi skal afsted.

Tak for brevet for 10 - 12 dage siden. Men penge har jeg ingen fået af.

Ja nu med mange kærlige Hilsener til Jer alle, og til Trine

fra eders søn Peter.  Lev vel.

Oprettet: 10-03-2011 11:47:00 | Rettet: 05-07-2014 20:12:42