Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

29. september 1915, Grodno

< Forrige Næste >
Grodno
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Trine Mærsk
Trine Mærsk

Lille kære Trine!

Ja når man sidder så ene og ikke meget at tage sig for og så langt borte fra Eder, da er det rigtig man kommer til at tænke på hvor godt det er hjemme hos Eder. Vi kom her til fra Grodno i går med Auto (70 kilom), så det var et ordentlig stykke. Og vi holder også derfor i dag Hviledag, vi har vasket og hentet levnedsmidler fra Proviantamtet, og nu vil jeg skrive til min lille kæreste. Ja nu havde jeg været hjemme hos dig, hvis Kri­gen ikke var kommen, det havde været en herlig ting. Men kanske kommer den tid snart, da rejsen istedet for imod øst går til Eder derhjemme.

Om Krigen også går hele Vinteren igennem, så hvis jeg ellers må blive forskånet som hidindtil, igen at komme til Tyskland. Og nu kender man bedre udveje end før. Men rolig med de ting. Vi har endnu en 80-100 kilom til Fronten; og det vil endnu tage forskellige dage. Vi har kvarter i en lille afsides by, som ligger inde i skoven. Ja havde man ingen kort haft med, havde man aldrig fundet det. Aa de Mennesker der lever. Ja så du det, eller vilde jeg fortælle dig hvorledes det er, vil du ikke tro det. Meget dårligere end dyr lever de. Et lille Barn har de her, og som ligger i gamle Klude og i en Kurv, som er bunden til Bjælken, og som således er dets vugge. Moderen arbejder sammen med Manden i Kartoflerne fra Morgen tidlig til Aften silde. Huset består af et lille Træhus med 2 små Vindues-ruder. Lys har de ingen, de går til ro så snart de kommer hjem. Ja så må man være glad ved at man kender bedre forhold. Jeg har jo ellers ikke meget at fortælle dig. Det er sandt, Mor skrev, at hvis jeg havde bleven et par dage længere i Berlin var du kommen. Ja du kan tro jeg spekulerede på at Thelegrafere efter dig; men jeg vidste snart ikke mere end Eder derhjemme.

Ja nu vil jeg slutte med mange kærlige Hilsener fra din Peter. Sidste nat drømte jeg at jeg gik med dig hjemme på en Landevej, du havde en kjole på som jeg ikke kunde lide. Du sagde den var køn.

 

 

Note

"Ja nu havde jeg været hjemme .." - den 2-årige værnepligt ville have været afsluttet i september 1915«
Oprettet: 16-03-2011 21:52:22 | Rettet: 05-07-2014 20:14:36