Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

7. januar 1913, Vallekilde

< Forrige Næste >
Vallekilde
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Trine Mærsk
Trine Mærsk

Til min lille Trine.

Tak for Julen derhjemme. Nu er vi kommen godt herover. Og jeg tror nok vi længes bægge to. Jeg længes i hver fald forfærdelig efter dig kære Trine. Jeg synes også vi fik så lidt talt i Julen, men nu rejste du jo også. Og jeg undte dig det godt min lille ven. Du har ikke haft rigtig frihed i lang tid. Jeg sovede hele tiden over Fyn oppe i nættet. Men tankerne drømte om dig. Vi traf ikke Uffe før i Korsør. Hvornår rejste du hjem ?  Har din Far ikke talt om den aften - ?  Jeg var ellers ked af det fra Sigrid; men lige så glad ved at I ikke tror sådan om mig. Og særlig dig, Trine. Det kan jeg nok forstå, det har slået dig, at høre således om din Peter. Men jeg er nok ikke den eneste. Min kammerat (en fra Fyn) har måttet gå næsten samme skæbne igennem. Hun er så flink over for mig, hun sagde, at hun havde væntet mig for et par dage siden, da den lille hold havde opvisning, og jeg skulde komme op en gang, hun havde så meget jeg skulde se. Men jeg kan ikke rigtig forstå den tale. Og det vil også vare lidt, før jeg går derop. Jeg synes det er så meningsløs af hende, at skrive sådan hjem til mine bedste venner, som har kendt mig i mange år, og hun som kun har kendt mig 2 måneder, men tak Trine, fordi du ikke tænker sådan om mig.

Jeg ved ikke endnu, hvor jeg kommer hen til sommer. Kan jeg få en plads på Fyn, blir jeg der, ellers vil jeg ned på øst­kysten af Sønderjylland.

Vi var jo i Altona, og jeg blev taget. Grunden at jeg ikke kom ind sidste år var den, at der var for mange. Så jeg kom­mer dog ikke så langt bort. Jeg blev forstilt hos Hauptmanden, han havde hørt jeg var Turnlærer, hvor han har fået det at vide ved jeg ikke.

Ja nu tør du ikke være så bange for Iver længere. Ham og Sine var sammen de tre aftener. Den aften I var rejst, var Nicolaj Thyssen kommen imod dem. Iver havde råbt god aften. Han mente ikke han var vant til det. Ja nu har jeg ikke mere at skrive om. Vi er jo lige kommen. Jeg skal også til at skrive til lille Kjesten. Skriv nu ret snart. Med mange hilsener fra Peter.

Note

Sigrid - det må være Sigrid Trier, gift med højskoleforstan¬deren på Vallekilde. Trine Mærsk kan endnu huske Sigrid Triers brev, som PM om¬taler i sit brev af 7. januar 1913, og hun skriver den 29. februar 1984: Og nu dine spørgsmål - det famøse brev havde Sigrid Trier sendt med Far (PM)j hjem i Julen 1912 - Uffe var bleven hjemme efter vor Mors begravelse i december 1912 - og Far (Peter Mærsk) skulde give Iver brevet fra S., men Bedstemor (Maren Mærsk, PM's mor) åbnede det - uha - og deri stod, at Peter Mærsk ikke var særlig godt lidt af Sigrid - når han gik over går¬den og røg sin Pibe, syntes Sigrid, at han var dorsk og jeg husker ikke hvad mere - han kunde nemlig ikke lide Sigrids facon at være venlig på - så det var jo ikke så godt, at Bedstemor læste det - jeg var da ligeglad. Som eksempel på, hvor hysterisk Sigrid var husker jeg, da jeg var elev der, blev Iver og Ellen forlovet, og da kaldte hun mig ind og græd og så videre, fordi de ikke havde skrevet det til Sigrid først. Jeg var nu glad for at være elev der, vi var 10 sønderjyder, og vi havde Ingeborg Kjems (en søster til Niels Kjems, Harresle) til lærerinde og flere andre, så jeg havde en dejlig sommer. Sigrid fik forresten en søn den sommer, så hun har måske ikke taget sig så meget af os. Den lille dreng døde i løbet af sommeren.
Oprettet: 06-03-2011 13:11:13 | Rettet: 05-07-2014 20:11:25