Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

25. oktober 1913, Løtzen (Gizycko)

< Forrige Næste >
Løtzen (Gizycko)
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Lørdag aften,

Kære Forældre

Tak for brevet som jeg lige har modtaget for 5 minutter siden, og for pakken som jeg fik Onsdag, den med Frikadel­lerne, den første har jeg slet ikke fået, men den kan kan­ske komme, den er jo selvfølgelig gået fejl. Jeg mangler jo heller ikke. I kan jo sende en igen den 7. eller sådan noget, og så vil jeg gærne have lidt Honning, hvis I da ikke har alt for meget besvær med at få det. Jeg kan godt have kunsthonning. Af Kødvarer ikke for meget, for når man skal have det der i den tætlukkede Skab bliver det hastig mugle. Og det koster vel ikke så meget at sende en pakke. I morgen har vi igen Søndag, det mærker man jo ikke så meget til her, uden at vi må sove til kl. 6½ og ingen tjæneste har, men så kan vi j o .lappe i stedet. Ja næste Søndag tænker jeg da, jeg slipper ud sammen med en Enårig. Han har et værelse inde i Staden; men er ellers min Sidemand. Til ham har jeg og ham fra Elmshorn afleveret vores Penge. Jeg 4 5 mark. I dag har vi fået brød og løn, og det er jo de to ting, som vi er mest glad ved. Lønnen er 3 mark hver 10 dag; men så gaar der 65 penning af til forskellige ting. Og brød får vi hver 4. dag en brød, de to er altid fra den dag, som vi får, og de to         får Stueældsten og jeg som er hans Sted­fortræder. Og det er noget udmærket brød. Jeg kan lige komme ud med det. Af middagsmaden kan jeg nok klare mig med det de 4 dage i ugen, de andre dage har jeg så temmelig meget kaffe tilsidesat, og så dertil brød og kød.

I skrev at I havde fint vejr derhjemme, det har vi også her. Ja for et par dage siden blev vi gennemblødt; men ellers har vi haft godt vejr. I går var vi på en march på en 2 7 ½  kilo­meter og af 425 blev vi 32 udtaget til at gå med de gamle på en march på 45 kilometer den 16. Nov. eller i de dage. Det er jo ikke så rart; men Underofficeren sagde, at så var der også bedre anlæg til at få en god orlov i Julen, hvor længe vi kan få, får vi at vide om l4 dage.

I går blev vi forestillet hos Majoren, han kom hen til mig og spurgte hvad jeg var, og hvor stor min Faders gård var, og om jeg var vant til at omgåes Heste. Jeg svarede jo på alle spørgsmål. Så vidt kom jeg igår aftes, så måtte vi i seng, og her nytter det jo ikke man siger å blot denne side.

Nu er det bleven morgen, og vi har nu morgensysselen gjort. Da vi stod og redte Seng, kom der en bagerkone fra byen med friske Rundstykker, vi fik jo alle for hver en grossen, det er helt udmærket med dem. Nu kl. 11 har vi Stuerevision og Appel med vor II Tøj i det vi skal have på i orlov. Jo jeg har skam helt godt tøj. Mine tjænestebukser duede ikke; men så blev der en sendt hjem her fra vor Stue, han var ikke rigtig klog, og så plyndrede vi ham, for alt det tøj, han havde der duede noget tog vi, og der fik jeg hans bukser, som er nogenlunde. I mellem benene går de jo alle. Og mit driltøj som heller ikke var helt godt, har jeg nu lappet og vasket og hængt ind i Skabet, og så har jeg købt mig et sæt nyt som kostede 6 mark. Jeg har også bestilt Koppel og Hat, som vi skulde have, men det ved vi ikke hvad koster.

I skrev at der lå en Peter eller Petersen her i Løtzen.

Jeg har nemlig fået kort fra en Feldartillerist Petersen, men kan ikke komme i tanke om, hvad det er for en én, jeg har skrevet tilbage og spurgt, hvem det er. I spurgte også, om det var en køn egn, det kan jeg jo ikke sige meget om endnu; men hele fæstningen er omgivet af Søer; men om det aldrig er så kønt, er det jo ikke som hjemme, og sand har vi nok af at løbe i.

En dag i sidste uge var der en i vor korporalskab der havde talt i Geleddet. Så jagede han os 10 - 15 gange igennem noget Sand og Grøfter. Mange lod sig falde, jeg tænkte nej du skal da heller ikke sådan rakke os af; men vi havde nok den Formiddag. Nu ikke mere denne gang.

Med Hilsen fra Peter,

Brevet går af herfra Mandag kl. 10 Formiddag. Og når jeg rejser hjem og herfra kl. 4½  morgen, så er jeg hjemme næste dag enten med 4 eller 8 toget.

Nu er det bleven aften og har haft travlt hele dagen, jeg vil meget hellere gøre mine 5 timers tjæneste om dagen, end have Søndag. I middag havde vi appel med vor tjæneste Trøje. Jeg mente da jeg havde min fint i orden. Det var den også undtagen en knap var lidt løs, som jeg ikke havde set, så skar han dem skarn alle af, så det var helt galt; men jeg var jo til gode lykke ikke den eneste. Der var mange han skar Drættet i stykker på, det er skam værre, de havde nok hele Eftermiddagen.

Nu ikke mere, endnu en gang Hilsen fra Peter.

Oprettet: 06-03-2011 13:39:04 | Rettet: 05-07-2014 20:11:35