Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

25. november 1913, Løtzen (Gizycko)

< Forrige Næste >
Løtzen (Gizycko)
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Kære Forældre                   .

Ja kl. er rigtignok 8½ , men jeg er Stueældste i aften og skal blive oppe til kl. 9 (Gefreiteren er ikke hjemme) og da alle de andre er i seng og sover, er der så godt ro. Lørdag aften må vi gå i seng, når vi vil. Det gør så godt når der er sådan ro som nu, ingen tummel, og når man så skriver og brevet som jeg lige har modtaget ligger foran mig, ja da er det som man er halvvejs hjemme. Først om Danskerne. Ja jeg har en her, vi er Nabo, han ligger i en anden kaserne, vi kommer sammen et par gange om ugen. Han er smed og nede fra Aabenraa, og er en dejlig fyr. Der ligger en mere, men ham holder vi ikke af. Ham fra Døstrup har jeg ikke talt. Så om skydningen. Jeg skød de første tre Skud i går. Vi er 8 Rekrutter som skød af hele komp. Jeg vidste ikke at jeg kunde sigte så godt før', jeg blev ud­raget til at gå med til Skydebanen, mangen kommer ikke til det før Jul. Med Orlov i Julen står det ikke helt godt. Vi har kun 4 dage. Undtagen dem der har ekstra grunde. Jeg har indgivet om at få 8 dage. Feldveblen sagde det selv til mig, at jeg skulde prøve at give ind til Hauptmanden. Og nu har jeg fået fri fra den 23 - 29 altså 7 dage. Så der bliver jo en 4 dage hjemme. Jeg ved ikke, men jeg tror nok, hvis I ikke synes det blir for dyrt, at jeg kommer. Min kammerat har fået 6 dage, og han tager hjem. Det kommer af at vi kanske både i Påske og Pinse får l4 dage. Og de gamle kun 8 dage, men 14 dage her i Julen. Feldveblen sagde, at nu havde han da tjænt en Cigar. Han har jo vist lagt et godt ord ind for mig. Ja Hauptmanden kender også nok ham der er godt kendt med Heste. Nu er det bleven morgen og vi har fået kaffe og jeg har pud­set mine Lamper. I går aftes skrev jeg, at de alle var i Seng. Så korn Underofficeren og vilde se Vaskefadene. Jeg tog dem ned en for en. Så var der 5 der var lidt skidne i kanten, straks jagede han dem op af søvnen og ned til purnpen. Den ene bandte værre end den anden. Og sådan gik det hele Stuerne igennem, så­et var så fuld nede ved purnpen, at ingen kunde komme til. Jeg var jo Stueældste, ellers havde jeg vist også, kommen med. Det er en skitte en vi har fået nu, men er heldigvis ikke i min korporalskab. Det er jo nu i førstningen han er så ivrig. Alle de andre er nogle helt ordentlige mennesker. Og så er de næsten alle ældre folk og gifte. Så vi ser dem ikke andet end i tjænesten. Dem der bor her på kasernen de går jo og kommanderer med deres korporalskab altid. Det er jo om at få den bedste nu til 1. Febr. Vores er en forfærdelig tænkende menneske. I skal ikke gå for meget i snapskantinen, så hellere få lidt godt at spise. Og spar på pengene, så I kan få lidt ekstra, tøj, for det er meget værd, især om vinteren, når det er kold er det meget værd at have godt tøj. Og sådan er han helt igen­nem. Nu må I jo ikke tro, at han ikke kan skælde ud. I går fik vi udleveret den krigsgrå garnityr. I næste uge kommer der 900 mand fra Kønigsberg, og angriber Fæstningen, og da skal vi jo forsvare. Alt ny Tøj og Støvler blev trukket nå, og så går det løs. Vi skal nemlig altid være på vagt her, fortæller de. Vi kommer i en krig med Rusland først til at krydse klingen. Inde midt i Fæstningen er der en bøj Jordvold, og den kan rumme 2100 mand og alt det øvrige uden om bliver omgivet med vand. Men så vidt håber vi da ikke det kommer, i hvert fald ikke i de år jeg er her" Rekrutter siger ellers, at de hellere vilde gå i krig med det samme, end her ligge indespærret. Ja nu har jeg ikke meget mere at fortælle fra denne uge. Men jeg vilde gerne have om I vilde bestille de bukser til mig i Skærbæk. I kan jo få målet oppe hos Skræd­deren. Men de må ikke være for snævre, og så lidt længere end dem jeg har fået sidst hjemme. Jeg har nemlig fået helt ny Søndagsbukser udleveret, og så kan jeg tage hjem i dem og så bruge de andre til tjæneste. Hver aften kan jeg nemlig lappe på det gamle kram, og straks om morgenen springer det igen. Og så er der en træk igennem dem, så når det bliver koldt, går man og fryser. Men de skal sende dem så snart som muligt.

Nej du tør ikke sende mig knepkager, de går nemlig helt i Stykker før de kommer herop. Og en pakke kan jeg bruge sidst i ugen. I kan jo sende en pølse og et stykke ost, og sådan lidt. Og engang når du får tid., Mor, vil du så ikke strikke mig et par tykke fingerhandsker, vi må bruge dem fra 1. Dec Så er der nok ikke mere denne gang. Ja jeg får jo endda noget herop; men jeg synes dog det hjemmefra er det bedste. Og nu til slut en Hilsen til Jer alle

fra Peter.

Oprettet: 06-03-2011 13:41:25 | Rettet: 05-07-2014 20:11:36