Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

2. januar 1914, Løtzen (Gizycko)

< Forrige Næste >
Løtzen (Gizycko)
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Kære Forældre

Ja nu er vi igen kommet godt til Løtzen,og er igang igen, det var ikke så slemt som jeg havde tænkt. Som jeg skrev kunde jeg og Jørn fra Lautrup snart have fået en slem Eventyr. Vi steg om et sted her opad en time før vi var her, og fik lov at køre i II kl. Men det var for godt, vi var jo trætte af Rejsen og faldt i Søvn, kørte forbi Løtzen 4 mil. Jeg blev vågen og vi kravlede ud ved første Station, hvor vi måtte vente til morgen kl. 3 ½, vi havde ikke mere glæde end til os selv. Jeg kom til bage og skulde gennem vagten, og meldte hvorledes det var gået alt til. Gik hjem, og da jeg der kom, kom de andre lige op. Jeg gik straks hen til Feldveblen og meldte hvad der var pas­seret. Nå ja sagde han, jeg gør ikke noget ud deraf, du er jo ellers fornuftig, så det kan jo nok passere. Og glad var jeg. Men ingen søvn havde vi nu fået i to nætter, og så straks i de gamle klude og Tornister på og afsted. Så tænkte vi dog, nå i eftermiddag har vi vist fri. Men nej. Kl. 3 kom Feldveblen og sagde jeg skulde straks komme op på Skriverstuen, jeg tænkte nu har han ligegodt meldt det. Jeg komn derop, så sagde han ja jeg har ingen Gefreider, og der skal en mand til "Juca" en grænseby ved grænsen, til Regimentstaben med nogle papirer, og der tager du hen. Toget går kl. 6 og her er udlov til kl. 12 1/4 Jeg gik op og gjorde mit tøj i orden, jeg vilde dog ikke gøre mere tjæneste. Kl. 5 ligesom I vel var ved Stegen, gik jeg af til Stationen. Da kan jeg nok sige, da var det lidt udbehagelig, at tænke sig Nytårsaften, og her kørte man helt inde ved den russiske grænse. Jeg var ganske alene i toget. Da jeg kom tilbage, var de alle i gang med Øllet, de havde nemlig købt en anker øl, og flere af dem var allerede helt lystige. Jeg måtte jo også af med 30 P.  Så tog jeg mig et stykke brød og et stykke Harekød, og så gik jeg i seng og sov helt godt. Jeg kom til at tænke på at sådan som de fejrede aftenen skulde være en tak for det år; men de tænker jo ikke så vidt. Næste dag havde vi fri, og Poulsen og Jørn og mig vi havde sat hinanden stævne inde i byen. Men vi kunde ikke finde Jør­gen, de har jo nu ikke så let ved at komme ud som os. Så gik vi ind i byen og fik os en god Karbonade til 80 P. og sad og holdt snak en par timer. Kl. 6 gik vi hjem og kl. 7½ gik jeg i seng. Sådan gik de sidste dage af Julen for sig her i Løtzen.

Men det værste var dog Nytårsaften, en sådan ønsker jeg ikke mange af, men kanske bliver det også den sidste på den vis. Vi har hård vinter heroppe og en hel del sne, så det er helt udhyggelig der og ligge og krable omkring. Jeg har dog for­glemt at fortælle, hvoraf det kommer jeg skriver i dag, Fre­dag. Jeg har ingen Tjæneste haft i dag. Jeg blev afkommanderet i morgen på kammer for at sanse Tøj. Så blev jeg færdig kl. 1 og så skulde jeg gøre hans Stue i orden. Du kan jo lukke døren i lås, og så holde det godt varmt. Du tør ikke gøre Tjæneste med i eftermiddag, så du har tid nok. Og der sidder jeg ved hans Skrivebord og skriver, og de andre er ude, så det er hel godt.

Ja nu har jeg ikke meget mere at fortælle, da der jo ikke er passeret meget i de to dage. Men så snell som i de sidste dage før Jul er det ikke. Der er mange som hænger med Hovedet; men det hjælper jo ikke, vi skal jo dog igennem. Ja en par har endda grædt over det. Nu får I ikke mere denne gang. Med Hilsen fra Peter.

NB Morgen nat skal vi på en march på en tre timer, det vil blive kold. Fra 11 til 2 nat. Hils dem alle derhjemme.

 

Oprettet: 06-03-2011 15:14:38 | Rettet: 05-07-2014 20:11:41