Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

24. december 1914, Skinidutze (skierniewice)

< Forrige Næste >
Skinidutze (skierniewice)
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Kære Forældre!

Glædelig Jul kære alle derhjemme. Ja nu er Juleaften forbi, og jeg kan jo sige den var lidt trist på en måde. Jeg vil da fortælle, hvorledes jeg har tilbragt den. Da vi kom i vor kvarter som var den samme som igår aften, da kunde vi gå hen at hænte os levnedsmidler hos køkkenet. Det var kl. k, jeg gik over marken helt alene og langsom, og tænkte på, nu sidder de ved bordet derhjemme, og Far læser Juleevangelium. Og jeg kunde se min lille Mor sidde i Gyngestolen med Tårer i øjnene da hendes tanker var hos hendes dreng. Og jeg ved at det også har været en trang Juleaften for jer.

Jeg kom så til mit Battl. og havde nu den faste forhåbning ………… medsendte gren har ødelagt papiret var post også lidt ekstra, da alle andre Reg. havde fået Honningkage og alt mulig; men det var nu knap så­dan, og jeg blev ikke lidt nedslået. Jeg hørte nemlig, at min halve Komp. var borte, en Officer og vor Feldvebel død og så mangen anden bekendt; mangen er nu også kun let såret, og en del i russisk fangenskab. Så forespurgte jeg, hvad det gav, og da gav det kun brød, jeg fik mit brød, og så gik jeg lige så langsom bort igen, jeg fulgte jer hele tiden og tænkte, nu er de ved det og nu ved det, og jeg syntes, alt faldt sammen, nu havde jeg hørt det, og det tog særlig mine tanker, men så med et kom det op i mig. Ja men du er jo sund og rask, og så blev jeg så glad, lagde mit brød hen og satte mig ned, og bad til Gud og takkede, fordi jeg havde det så godt. Jeg gik så videre og sang Dejlig er den - - for det var så kønt et vejr. Og jeg tænkte på, at ligesom jeg vandrede her over marken havde vel også Hyrderne fra Betlehem gjort det. Da jeg så kom hjem, skulde vi have vor Juleaftensnadver. Og for vi tos vedkommende bestod den af et stykke brød vor Høne og et kop kaffe. Så tændte vi vort Juletræ, vi havde pyntet den med forbindsvat og Patroner, som vi havde hængt op. Og to lys havde vi i det hele, så sang vi alle 6 Stille nat, hellige nat, og så sad vi helt stille en stund, og jeg tror, de fleste af os havde tårer i øjnene. Nå så fik vi igen munden lidt i gang og piben tændt; men det var ikke som ellers, der var noget over os, som vi ikke rigtig kunde fordrive. Vi kogte

den medsendte gren af juletræet har ødelagt papiret, så teksten er ulæselig eller helt forsvundet.

os så endnu engang et kop kaffe, og så besluttede vi, at vi nu vilde lægge os til ro. Så fik vi lidt Halm indbragt og ud­bredt på Gulvet, og så lagde vi os til at sove, undtagen mig, jeg måtte have et brev skreven hjem og fortælle jer, hvorledes jeg havde tilbragt den ellers så dejlige aften. I morgen er det Juledag; men den vil jo gå som alle de andre, men i morgen håber jeg da, at jeg får mine pakker, der var nemlig slet ingen post idag på grund af de store Troppetransporter i de dage i Tyskland. Ja nu god nat og mangen Hilsen fra eders Peter,

Her er en lille gren af vor Juletræ.

Oprettet: 10-03-2011 20:11:04 | Rettet: 05-07-2014 20:13:11