Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

9. december 1914, Dombrova

< Forrige Næste >
Dombrova
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Kære Forældre!

Tak for brevene i går og for de to små pakker. Ja kære far og mor, jeg kan godt forstå at I bliver lidt udrolig, men der var for det første den grund at jeg ikke kunde få brevene bort og for det andet at opmarchen var så hurtig, at vi ikke kunde få tid til at skrive. Men nu har I jo fået temmelig mange i den sidste tid. Vi har nu fået en anden opholdssted, Russerne gik tilbage, og vi indtog Lods. Lods som I kan se på kortet er en temmelig stor Stad, en som Altona og er en stor Fabriksby. To dage efter at den var indtagen, var jeg derinde. Jeg var der­inde efter Sæbe og Conjak for Generalen, og så satte han en anden i min plads den dag, så jeg havde hele dagen tid. Og jeg blev der også hele dagen, og det var helt morsomt. Cyklen sat­te jeg ind på en vagt, og så må I ikke undres når jeg fortæller Jer at jeg kørte i Elektrisksporvogn og spiste Spinatsuppe og Svinesteg til 1,60 i et tysk Hotel. Ja det var som jeg var hjemme. Og da jeg næmlig havde temmelig mange penge, da jeg havde fået min løn, så købte jeg mig forskellige Småting, som man ikke har haft lejlighed til at købe i krigen. Man kunde næmlig få alting der. Jeg sender nu et par kort med for at I kan se, hvorledes Lods ser ud. Vi blev der hvor jeg sidst skrev temmelig mange breve fra til om Søndagen, da var Russer­ne rykket helt lydløst bort om natten, og så løb vi lidt om­kring til Tirsdag aften, da kom vi her til en by Dombrova, og hvor vi nu ligger siden.

Hvorlænge vi bliver her er jo ikke godt at vide, men jeg tror ikke, det varer længe før vi igen rykker et lille stykke frem. I går aften har nemlig et Battl. af vor Reg. stormet to Russiske Skyttegrave og taget 200 fan­ger og 90 sårede, som alle var såret ved Lansestik, det må være forfærdelig så at stikke med den blanke Bajonet, men de må for ellers blir de selv nedstukken. Og efter hvad vi kan høre i dag, går det temmelig godt fremad, tilvenstre for os har de taget 6000 til fange. Men det er jo også på tide, at denne slag får ende, det er et slag som nu har varet i 19 dage, og tror de i de sidste 14 dage hver dag har væntet på afgørelse. Ja kunde vi blot få ro til Julen; men det Ser det ikke ud til, men så må vi jo finde os i det.

Og jeg glæder mig allerede til de kære pakker som er under­vejs, for jeg ved at de ikke er så slætte, og hver postsen­ding her er en julegave. Og jeg har erfaren at de allerede er ved Divisionen, så de kommer jo lige to eller tre dage før Jul.

Ja og så vil jeg nu slutte med at ønske jer for anden gang en glædelig Jul og et velsignet Nytår.

Så er jeg kommen på den tanke, at I skal Nummerere både pakker og breve, så kan man altid se, om der går nogle tabte. Og så skrev far, at han havde købt en Lampe til mig, så må I huske at sende et nyt Batteri hver 14 dag. Ja nu lev vel alle I kære til vi ses

eders Peter.

 I morgen sov jeg og min kammerat til kl. 8½, nu har vi fået kaffe og er nu ved at skrive. Igår fik jeg 7 breve fra Trine.

 

 

 

Note

"I morgen" på sønderjysk = i morges Vor Tids Leksikon, bind 22, side 403: 1. november l9l4 fik Hindenburg kommandoen over hele tyskernes østfront, og Mackensen blev chef for 9 armé. 11. november åb­- nede Mackensen derpå et angreb mellem Torun (Thorn) og Wreschen Russerne stod tyndt heroppe, og planen var at gennembryde deres rækker og omringe dem. Det lykkedes også at erobre Lodz den 6. december; men derefter vældede store russiske styrker frem fra Warszawa og standsede i en række indviklede slag ved Bzura- floden den tyske fremtrængen. Herefter antog kam­ pen ligesom på vestfronten stillingskrigens karakter.
Oprettet: 10-03-2011 19:31:23 | Rettet: 05-07-2014 20:13:04