Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

20. marts 1914, Løtzen (Gizycko)

< Forrige Næste >
Løtzen (Gizycko)
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Kære Forældre!

Jeg har nemlig god tid til at skrive i eftermiddag, da jeg har ingen tjæneste. Jeg er nemlig bleven udtaget sammen med 4 andre som Cyklister, og vi bliver uddannet i denne tid, vi laver kun tjæneste om formiddagen og har gjort det den sidste uge og til omtrendt Påske. Vi skulde lære at cykle; men vi kan jo alle 4 i forvejen, så jager han os op på stuerne, hvor vi sidder hele efterm. Vi laver en lille tur på 1 time, så er det forbi, og når de andre har cyklet og lign. går vi til Cyklerengøringen. Min gamle Feldwebel er nemlig leder, så det er jo ikke så dårlig. De andre er helt misundelige over det, men det er jo en kommando, som kommer fra Hauptmanden. Om vi kan have fordele deraf dette år i manøveren er ikke afgjort, men i hvert fald det sidste år, da har vi gode dage, hvis jeg ellers bliver i komp. Vi var 9 mand, som blev udtaget, og deraf blev vi 4 af Lægen, som under­søgte os, udtagen. Det hele er jo kun småting, men vi skulde alligevel undersøges. Der var ellers (Tirsdag til Torsdag) store planer oppe om, at jeg skulde væk ½ år fra Løtzen, nemlig til 1. okt. og på Skydeskolen i Danzig, men der er jo en Hage ved alting, det gav ingen udlov før Jul, og det var dog pokkers længe, om man også kunde have gode dage der. Af hvad grund jeg blev spurgt, ved jeg ikke, da der er mange, der står på samme højde og nogle over, i skydning end jeg, men de skal vist have folk derhen, som de kan stole på, da de der ikke sådan er under opsigt som her. Jeg sagde så, at hvis jeg kunde blive fri, vilde jeg nok være det. Men ak, hvor Leutnanten skældte mig ud, men det hjælper jo kun lidt her.

Den ny underofficer vi har fået er en ren Djævel, som vil plage i tjænesten, hvor han kan, men vi kan være glade ved, at vi er så vidt som vi er, for i Rekruttiden kunde han have gjort os det broget nok, nu lér vi kun af det. En lille træk, vi var alle inde i Stuen og havde piberne tændt forleden, han kom derind, nå om vi havde ikke noget at bestille. "Nej" det havde vi da ikke. Under et af skabene fandt han en Tændstik, så skulde vi børste under skabet med Tandbørsterne, den ene forsvandt efter den anden, helt udbemærket ud af Døren, og han bandte. Til sidst fandt vi en gammel Smørrebørste, som én kom med og vilde til at feje under med. Men så havde han nok, så gik han bort og skulde ikke have mere fortalt.

Vi har rigtig forår heroppe, Lærken synger og solen skinner, så det er helt morsomt at komme ud i fri mark, som vi nu er hver dag, men ser man så en pløjemand eller landmand, kunde man godt smide Geværet og Tornyster, Hjælm og det hele langt bort, men vi må jo bide tænder sammen og sige endnu 18 måneder. Og det er jo heller ikke så slemt, den 1. fjerdedel er jo allerede borte, og jeg synes, at det kun er et kort tid siden, jeg rejste af for første gang. Men så meget er det, den første tid ønsker jeg ikke en gang til i mit liv, men det er jo også kun en gang. I går fik jeg brev fra Maren i Hytten og to andre, jeg kender derovre.

Søndag middag.

Nu er vi nået til Søndag, og jeg har fået min pakke og eders brev i dag, som jeg siger tak for. Ja, det er jo kedelig nok, hvis der skal være Barselgilde hos Kjærs den 16. men jeg har jo nu andraget om fra den 4-15, og det er vist så vidt, at jeg skal andrage hos Hauptmanden en af de første dage. Jeg har an­givet, at jeg skulde hjem til en større festlighed hos min Onkel, Min Feldvebel syntes, at det var bedst at forme det således, da et Barnedåb jo kunde sættes efter udloven. I kan jo da sige det til Anders Thomsen, hvis der skulde komme Forespørgsel, men det gør der vel  ikke. Og så er det med den fri rejse, som vi får nu, mærkelig, for vi har ikke hørt til, om vi får dem forud eller ej. Så jeg må vist hellere lade mig dem sende, og det er jo nu også kun portoen. Jeg havde tænkt en 18 Mark, 12 Mark kos­ter rejsen, og så skal jeg have mine egne Støvler forsålet. Ja, nu får I ikke mere denne gang, for om også det er Søndag, er det ikke Søndag her, vi har så megen appel imorgen, og der skal man jo passe på nu ind til udloven.

Med Hilsen fra eders Peter.

NB  I kan hilse pigerne, at hvis de vil have et billede, må de først sende en 5 Mark. Nej jeg behøver ingen pakke mere nu. Og pengene kan I sende af omkring ved Mandag elier Tirsdag og på postanvisning.

 

Oprettet: 06-03-2011 15:47:43 | Rettet: 05-07-2014 20:11:55