Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

30. april 1914, Løtzen (Gizycko)

< Forrige Næste >
Løtzen (Gizycko)
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

Kære Forældre!

Tak for den gode pakke og fødselsdagshilsenen. Karbonaden smagte udmærket, jeg var snart ved at komme i tanker om, at jeg var hjemme. Det sidste stykke havde jeg med idag på vagt, og har spist  det til kaffe i aften. Jeg er i dag på vagt, og har nemlig den bedste (Patrolje) Det er helt udmærket at komme til, at gå så stille og rolig over de grønne græsmarker i disse varme dage, det er nemlig helt sommer heroppe. Og en pløjemand som har arbejdet der i eftermiddag, kunde jeg godt rive tømmen ud af Hænderne på, eller bytte med bøssen og ploven. Men han kender nok alt for godt os blanke Jenser. Jeg skulde ellers have været for Fanen. Men vor Feldvebel, som altid er så bange for, at 12. komp. skal falde på havde jo også ganske rigtig denne gang taget mig til Fanen. Og det hørte Hauptmanden, at jeg skulde for Fanen. Så spurgte han mig, hvor mange gange jeg havde haft de svære vagter. Jeg sagde en 8-9 gange. Og hvor mange gange jeg havde haft let vagt. Al­drig, sagde jeg. Så fik Feldveblen en lille Irettesættelse, at fordi vi var nogle få af I klasse, behøvede han ikke at tage dem hver gang. Han kunde godt tage de andre også, faldt de på, så blev de straffet; men de havde jo samme øjne som os, og sådan kom jeg på let vagt, hvor man har det en hel del lettere, end at stå der og præsentere for enhver arm Leutnant eller Hauptmand, der har en 10-12       de er ikke engang så meget som mangen Musketier.

På Lørdag har vi komp.besigtigung, og vi har arbejdet til det i den sidste uge, til man kunde blive vammel af det. Straks om morgenen Tornyster på Ryggen, Hælm på og fat i Geværet helt til om aftenen; men nu rev jeg jo da de to sidste dage af, idet jeg kom på vagt. Så på Lørdag når besigtigungen er forbi, kan vi få en hel del bedre. Men nu er det jo om, hvem der kan få den bedste komp. og dem der ikke er rigtig faste i det, har de skikket på udlov, eller de skulde melde dem syg.

På selve fødselsdagen fik jeg ingen brev; men dagen efter fik je vist 11 breve og to kort. Uffe havde været på vagt natten mellem 26 og 27 og var kommen i tanker om det, og havde så skreven samme nat. I eftermiddag har jeg også sovet hele tiden, jeg havde fri, ude i Solen, og nu da alle sover, er der bedst ro til det, skønt den ene snorker værre end den anden, og så knager det altid i Ledertøjet.

Sidste Søndag var jeg ude ved Petersen, og jeg, Poulsen og Petersen gik en lang tur i det kønne vejr ud til en lille Landsby, hvor vi gik ind i en kro og forlangte tre Spejlæg; men de kendte kun kogt, og så fik vi hver et kogt æg, en rundstykke og et koppe kaffe, og gik så hjem igen, og vi syntes, vi havde haft det helt godt den eftermiddag. Petersen fortalte, at han havde hørt hjemmefra, at det havde været i bladene fra kirken i Skærbæk. Uffe skrev slet ikke noget om, at Sigurd havde hørt fra det, han blev vel ellers opskreven. Poulsen bliver afkommanderet nu engang i Sommer og hele næste år, i en stor Smedie, det er nok helt god siger de, der er nok at bestille; men de tjæner nok en hel del penge oven i købet, så det kan jo nok gå an.

Nu har jeg ikke meget mere at fortælle denne gang, det er jo ikke de store sager, der passerer her. Ja det er sandt, vi kommer i Manøver omkring Grandens fra den 4. - 16. Sept. og Rekrutterne kommer hertil den 14. Okt.

Nu med mange Hilsener fra eders Peter.

 

Godmorgen. Jeg er lige kommen hjem, og har nu fået kaffe, nu har jeg fri helt til middag, og tager nu en lille lur ude i det grønne, det er alt for varm at være inde i.

Note

Tilføjelse af P. Mærsk i 1970: Mor er vel nok køn og er lige så køn i dag. Det er bare mig, der falder af! Flensborg, før jeg igen rejser til Fronten (Rusland) (April 1914
Oprettet: 06-03-2011 16:23:53 | Rettet: 05-07-2014 20:12:04