Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

12. marts 1915, Halle

< Forrige Næste >
Halle
Fra
Peter Mærsk
Peter Mærsk
Til
Mor og far
Mor og far

             Kære Forældre.

             Har det rigtig godt, blot jeg har haft et kedelig Udheld i mor­gen. Vi skulde to mand i bad, og det er i en Kaserne som lig­ger Halle ved siden af. Jeg kom først derind og klædte mig af i et værelse ved siden af. Og nu har jeg jo været som hjemme i Lods og ikke van til Militærtvang. Og forglemte at tage mit Lommeur ud. Og så har en taget det. jeg meldte det straks, så det kan jo være jeg får det igen. Men jeg er forfærdelig ked af det, og der er ingen steder man bruger så meget ur som her, da vi altid ligger og længes efter Måltiderne. Men det kan jo også komme igen. Jeg modtog lige Jeres Thelegram Fredagen kl. 10 form. og vænter nu morgen brev.

             Ellers har jog det godt; men det er ikke som i Lods. Som det anede mig er det sådan en Hungeranstalt. Jeg kan ikke sige andet end maden er god; men for mig er det jo ingen ting som skal fodres op igen, ihverfald vil det vare længe; men det skal de jo selv forstå, så bliver jeg jo her længe, og de skal ikke så let få mig ud 

             Om morgenen får jeg et koppe kaffe og 1 ubelagt Rundstykke. Kl. 10 ligeledes et Rundstykke med 1 stykke pølse og et koppe Mælk. Kl. 1 ofte 2 får jeg sådan en let Middag. Altid fisk el­ler sådan noget, Ris igår fik jeg Smør med Kartofler og en Saltet Sild. Det smagte jo udmærket, men kun ½ af det jeg fik i Lods. Kl. 3½ et kop kaffe med et styk brød med Smør. Kl. 7 1 koppe Mælk og et stykke brød med pølse. Så I kan jo nok se hvis I sammenligner det med det fra Lods, at det ikke er sådan. Men ellers har jeg det rigtig godt, jeg ligger varmt og godt i min seng og fejler ingen ting, blot når jeg kommer op er jeg jo forfærdelig slap, når jeg sætter mig på en Stol kan jeg ikke godt rejse mig; men blot de 8 dage i Lods er jeg kommen mig så meget, at fra at jeg slet ikke kunde gå og ikke kunde rejse mig i sengen, kan jeg nu spadsere 15 min. før jeg bliver mat. I kan også tro at min gamle Søster var stolt af mig, og hun vilde gærne beholde mig, men sagde hun, du får det lige så godt i Tyskland. Og når jeg må købe mig lidt og jeg får en pakke hjemmefra, så går det jo også nok.

             Vi ligger 9 mand på Stuen og over hver seng hænger det tyske flag og en Tavle med vort navn og Fibertabelen, alt sådan no­get kendte vi ikke i Lods. Alt så Militærisk. Nu står der og­så på Tavlen hvad vi får at spise. På min står der Diæt, og en gammel kone som går her og vasker og holder orden i stuen sagde igår. Ja min ven du skulde have noget kraftig at spise efter din sygdom, men jeg vil se at hjælpe dig lidt. Nu ligger jeg i disse dage i undersøgelse og er bleven færdig nu i mid­dag, for Thyphus er de forfærdelig bange, og det viste sig, at den var fuldstændig borte.

             Og i disse dage kan man ikke rigtig sådan stå op, når man vil (VC) og er altid under opsigt, men alligevel den gamle kone kom dog hen og sagde hun vilde købe mig lidt Diætkost. Jeg gav hende 2,50 M. og hun bragte mig, (altså det er jo hvad jeg kan spise om Middag) det er så­dan en fiskepostej, som smager udmærket. Og så bragte hun mig også en dose som kaldes Marmolade, som man kan lægge på brødet. Det er en slags syltetøj. Nu kom dokteren,  spurgte hvad jeg havde der. Ja jeg havde fået det i Lods og havde nu købt det her i byen. Han undersøgte det, og det viste sig, at jeg måt­te spise det efter deres metode her. Her mener de jo at blot man har maven fuld af Medicin så har man nok. Ja det bliver et langt brev i dag; men jeg har jo tid, der er endnu 1 Time til Middag.

             Så har jeg købt mig noget sild, da de andre er så dyre, og købte 100 som jeg betalte 2,40 M. for, så nu har jeg et helt lille Spisekammer; men I kan også tro jeg har den gode Appe­tit til alt. Blot jeg kunde komme hjem og få en ordentlig Middag. Men nu har jeg jo indkøbt for en 14 dage. Og hvad jeg har manglet af ting, som var nødvendig, har jeg også nu, så det svinder i 20 M., 10 har jeg sendt bort. I går fik vi os fotograferet, så der kommer et kort, så I kan se, hvorledes jeg ser ud.

             Jeg har lige læst i et Berlinerblad, at der var flere af Ministrene, der mente at Tyskland godt først kunde række Hånden til freden, og nu har der jo stået et afgørende slag i Frankrig, så det kan da være, at det snart er forbi. Men vi kommer jo ikke hjem, før vi har udtjent, og jeg vil heller ikke

             Nu mange Hilsener eders Peter,           Hils Trine            

             Jeg vil gerne have alle de breve.   

             Nu har jeg fået middag, Smør og Kartofler                   

             Tak for brevet i efterm. og for 5 M.    

             Mit Ur har jeg fået i god Behold.        

             Send også Batterierne

 

            

Note

Det omtalte fotografi blev sendt hjem med brev af 19.3.15 og er placeret der.
Oprettet: 15-03-2011 16:41:50 | Rettet: 05-07-2014 20:13:32