Jernkorset.dk

Breve sendt fra øst- og vestfronten under 1. Verdenskrig

27. juli 1917, Laon

< Forrige Næste >
Laon
Til
Peter Mærsk
Peter Mærsk

  Kære ven.

Jeg ser ud ad tagvinduet og mit blik falder da på et stort skilt med en pil som viser efter Bruyeres. Mine tanker faldt da på Dig, om du måske skulde være i skoven mellem ovennævnte by og Athies endnu, var det ikke dér Du lå en gang. Vort komp. ligger her i Ardon lige neden for Laon og i disse dage spiller jeg syg, har betændelse ved en tandrod, så jeg kunde fejt have Dig her til at holde mig med selskab. Men Du er måske nok over alle bjerge nu, det Soldaterliv har jo ikke ophold ret længe på stedet ad gangen, det skal ind     andre steder også. Vi er for eksempel allerede ked af at være her, luften er os lovlig tyk, det er ikke sund med så jærnholdig luft. Vor Div. stormede derude på den anden side Chevregny, Staubækken og hvad det nu alt hedder, nåede også at tage et par hundrede fanger og kom ind i en grav (en stump af Siegfriedstillingen siges der ? -) men den var vist dyr nok. - Og nu kommer det an på om fr. er tilfreds med den lille forandring, de er som oftest jo lige stædige begge to. -

Mine forældre og søster Tea var i pinsen i besøg på Rundbjærg (Teas svigerforældre) var da også i kirke i Bovlund anden pinsedag, hvor P. Gads lille søn samme dag blev holdt over dåben, ved den lejlighed traf de da også din kæreste. Far skriver, det var en så inderlig og velsignet dåbshandling, da pastor Lykke skulde nævne barnets navn, sin egen faldne søns navn, kunde han næsten ikke for be­vægelse, men så kom det - - - Alfred Lykke Gad. - Der havde også været stor altergang samme dag. Far spørger mig da om jeg husker P. Gad og beskriver ham for mig og hans søster, som er forlovet med - P. Maersk - om hende skriver han, hun er en køn og tækkelig pige, ret som vore bedste på højskolen - Det siger ikke så lidt, Du har nok haft en god smag, lille ven. Jeg glæder mig da på dine vegne, fordi du har fundet Dig så køn en lille pige, og håber, du vil få lejlighed til at præsentere hende for mig en gang. - Hvad mener Du om fred, får vi fred endnu dette efterår, eller skal vi vænte til amerikanerne får deres millioner herover ? , kan vi gøre en vinter med endnu og Østrig ? - Høsten vil vel nok afgøre meget, - ja gid der snart måtte ske noget som vil bringe os en snarlig fred. Er du her på egnen endnu, så vænter jeg et besøg af Dig (forudsagt Du har lejlighed).

Kærlig hilsen          Din gamle ven Hs. Nissen

 

 

 

Note

P. Mærsks kæreste Trine Gad var den 19. juni 1917 blevet PM's kone. P. Gad var Trine Gads ældste bror. Pastor Lycke var P.Gads svigerfar. Hans Nissen (Nordborg). "Peter Mærsks bedste ven fra opholdet på Vester Vedsted Efterskole. Han har været elev på Ryslinge Højskole." - fra Uffe Kjems Gads bog "Erindringer og ople­velser 1914-18" side 35. EM
Oprettet: 03-04-2011 15:22:29 | Rettet: 05-07-2014 20:18:44